dissabte, 30 de novembre del 2013

Identitat i territori - El llenguatge de la dansa

Hola lectors! Avui us parlaré sobre un treball que vam fer al grau de magisteri, un treball amb un camp més ampli per poder escollir nosaltres mateixos del que volíem parlar, però això sí, sempre i quan tingui a veure amb la identitat i el territori, però com veurem a continuació són dues paraules que engloben mig món.

Descripció:
Primerament us descriure el terme identitat i territori, dues paraules que tenen molts significats, però els que tenen més relació amb el nostre treball són els següents:

Identitat: Conjunt de característiques que fan que una persona o una comunitat sigui ella mateixa. La llengua i la cultura, entre altres coses, formen la identitat d'un país.

Territori: Porció de la superfície terrestre subjecta d'apropiació per part d'un grup d'individus a fi de portar a terme qualsevol activitat, especialment les activitats de producció i reproducció o consum, els quals la consideren com a demarcació de l'exercici d'una sèrie de competències (polítiques, administratives, etc).

Per què us defineixo aquests termes?
Doncs perquè primerament al saber el tema del que havíem de parlar, la meva companya Judit Miranda i jo estàvem una mica perdudes, i no sabíem en que centrar el treball, però a partir de saber en que consisteixen aquests termes ens podem adonar que la majoria de temes tenen relació amb la identitat i el territori.

L'activitat consistia en escollir un tema i exposar-lo durant deu minuts exactes amb l'ajuda d'una presentació a través del programa Prezi. La presentació havia de ser innovadora, i per això ens deixaven una gran llibertat per decidir.
A l'hora d'escoltar les exposicions vam observar que van aparèixer molts temes com per exemple la cultura Amish, l'escalada, l'alzheimer, les festes tradicionals, la música heavy,entre d'altres. Vam poder descobrir molts temes interessants.

Aquest treball engloba tant l'assignatura de COED, ja que comuniquem oralment i digitalment, com l'assignatura de GITIC a l'hora de saber utilitzar correctament el programa digital Prezi i donar-li un bon ús per complementar l'exposició.

Ara a continuació, en la meva reflexió us explicaré quin va ser el nostre tema d'exposició, un tema que tenim molt proper i per aquest fet vam decidir escollir-ho.


Reflexió:

La meva companya Judit Miranda i jo, vam decidir parlar sobre la dansa.

Perquè aquest tema? Doncs simplement perquè és una passió que nosaltres compartim i de la qual podíem extreure un bon profit, ja que sabem del tema i el vivim diàriament.

Per fer una exposició més original vam pensar exposar el nostre tema a partir d'una història basada en fets reals, on no desvelaríem el nom de la persona real fins al final de l'exposició, per tant vam decidir que la protagonista d'aquesta història s'anomenaria Marta, un nom irreal per tal de captar l'atenció del públic al final
 de la presentació revelant la vertadera protagonista, la meva companya de treball Judit Miranda.

Ara us faré un petit resum de la història per tal de que entengueu quin era el nostre objectiu i a on volíem arribar.
La història de la Marta consistia en una nena que no li agradava la dansa i els seus pares li obligaven i això feia que estigues frustrada i trista. Amb el pas del temps, la Marta es va interessar més per la dansa i es va començar a sentir còmode, però com a tots els relats sempre hi ha un moment tràgic, on la Marta es lesiona i es trenca el canell, impossibilitant així, la seva coreografia en el gran festival de dansa. Això va fer que  s'enfonses en ella mateixa i deixés la dansa pel fet de sentir un gran buit i una gran impotència. En canvi, la seva germana si sortiria en aquest festival, però la Marta no volia ni presenciar aquell moment, però per la seva germana va fer un gran esforç i va assistir. En aquell moment en veure l'espectacular festival va plorar de l'emoció i és aquí on es va adonar del que ella realment volia i  de que enyorava molt la dansa. Aquest fet va impulsar a la Marta a començar de nou i a continuar amb la seva passió.

Una història impactant, oi? Doncs una història molt real que va viure la Judit, on afortunadament va tenir un gran final i encara continua ballant.

I ara us preguntareu...a on volíeu arribar amb tota aquesta història?
Nosaltres el que volíem era mostrar els valors de la dansa i defensar-la, ja que molta gent pensa que no té cap sentit i  que no aporta res.
Vull destacar que la dansa ens ajuda en molts aspectes, fins i tot en les matèries escolars, com per exemple en matemàtiques, a l'hora de anar contant els temps, en música per saber seguir el ritme, en educació física per millorar la coordinació del cos, també ens ajuda a fomentar la nostra memòria ja que hem de recordar moltes coreografies i passos rítmics, i encara que no ho sembli ajuda a l'hora d'estudiar o memoritzar algun concepte.
A banda d'aquests aspectes, la dansa també aporta uns grans valors humans com són el companyerisme, la disciplina, la responsabilitat, l'esforç, el valor, l'objectivitat i la justícia, entre molts altres.

Nosaltres amb les nostres pròpies experiències hem volgut mostrar que la dansa és una passió que aporta moltes coses positives, tant en l'àmbit educatiu com en la formació de la persona, per tant podem dir que la dansa educa.  Un altre missatge que volíem expressar és que hem de lluitar pels nostres somnis encara que trobem molts obstacles pel camí.


Ampliació:


Com ampliació volia fer una conclusió sobre aquest treball, ja que penso que ens ha ajudat molt a expressar la nostra vida i experiències, a donar valor a allò que moltes vegades la gent no li dona importància, però que realment la té i més per aquelles persones que saben del que parlem i entenen aquest gran sentiment per la dansa.


Finalment us volia mostrar un muntatge visual que vam fer per concloure la nostra exposició d'identitat i territori. Especialment és un vídeo que m'agrada molt. Què opineu vosaltres?
Aquí el teniu, espero que us agradi.







Gràcies per la vostra visita! A reveure!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada